Dobrá skúsenosť s vedením mesta Bratislava

V jednej peknej časti Bratislavy som narazil na nie celkom šťastné umiestnenie smetných nádob a vriec s triedeným odpadom, ktoré pripomínalo skôr smetisko, ako lukratívnu časť mesta. Nazval by som to povedzme Luník X.

Zvoz vriec s triedeným odpadom prebiehal síce raz do mesiaca, ale ľudia sem znášali odpad už od prvého dňa po odvoze, takže vytvárali skládku vriec priamo na chodníku, ktoré tam ležali prakticky celý mesiac, čo spôsobovalo nepekný pohľad, ktorý do civilizovaného sveta nepatrí. Neďaleko tohto miesta je renomovaná a obľúbená škôlka, takže rodičia a hlavne deti, chodili denne okolo tejto nádhery.

Síce sa mi už v minulosti podarilo jednu skládku zlikvidovať, nevedel som však, či budem úspešný aj v tomto prípade, ale podal som na Staré mesto podnet, na riešenie tohto problému. Keďže Staré mesto tieto záležitosti nemá v kompetencii, tak to posunulo na oddelenie na magistráte, ktoré to začalo v spolupráci s OLOm okamžite riešiť.

Na umiestnenie nádob vybrali lepšie miesto, pre triedený odpad umiestnili farebné veľké kontajnery, čiže už žiadne vrecia, a stanovili týždenný režim odvozu, namiesto doterajšieho mesačného. Upovedomili dotknutých obyvateľov o novom režime nakladania s odpadmi aj s plánikom a inštrukciami. Obyvatelia nemusia mesiac skladovať smeti doma, len im stačí pohnúť zadkom a zaniesť plasty alebo papier kedykoľvek do kontajnera.

Vyhralo životné prostredie, čiže my všetci.

 Schopní ľudia, ktorým na tom čo robia záleží, a problém, ktorý nebol riešený roky, odstránili za jeden mesiac.

Kritika je veľakrát namieste, ale v podtóne by malo byť aj vyriešenie nejakého problému. Aby to nebola len nekonštruktívna a útočná kritika, ale spolupráca.

Síce som mal voči mestským úradom v minulosti viaceré výhrady, tak tentokrát musím skonštatovať, že túto neľahkú úlohu zvládli excelentne. Keď k tomu ešte pridám vynovenú Račiansku a Vajnorskú ulicu s modernými zástavkami, opravenými obrubníkmi, chodníkmi, kanálmi a vozovkou, tak musím skonštatovať…

Že sa asi blýska na lepšie časy.

PS: Ešte riešim jeden kráter v ceste na Kolibe, kým si na ňom nejaký cyklista nezláme väz. Pokrivených a oškretých diskov tam už bol určite tucet. Poslal som už dva emaily. Najskôr robili zimnú údržbu, aj keď túto zimu napadlo jedenkrát päť centimetrov snehu. Za chvíľku je ďalšia zima. Potom vyberali novú dodávateľskú firmu. Dúfam, že už vybrali. Skúsim poslať tretí email.  Snáď to zaberie.