Produkujme potraviny a iné reálne hodnoty

Každý by sa mal sám zamyslieť nad tým, či je tvorcom reálnych hodnôt.

Prečo platíte striebrom za to, čo nie je chlieb, a driete za to, čo nesýti?

Nie len z chleba žije človek, ale z každého slova, ktoré vychádza z Božích úst.

Sú to dva výroky, ktoré sa vzájomne dopĺňajú.

Pod reálnou, nemám na mysli len materiálnu, ale aj duchovnú hodnotu. Materiálna a duchovná hodnota sú dve strany jednej mince. Nikto predsa nemôže zazlievať niekomu pestovanie pšenice, ktorá je v konečnom dôsledku pokrmom pre ostatných.

V tomto našom svete sa ľudia venujú čoraz viac činnostiam bez nejakého hlbšieho významu. Len tak automaticky alebo pre zisk. Prehadzovaním papierov z kopy na kopu, vypĺňaním zbytočných formulárov, prognózami o nesmrteľnosti chrústa, štatistikou prechodu žiab cez cestu a inými zbytočnosťami.

Ľudia chcú produkovať zisk zo vzduchu, predávajú vodu v koši. Ak niekto niečo vyrobí, tak na tom ďalších desať subjektov v poradí chce bezprácne zarobiť.

Navýšia cenu bez nimi pridanej hodnoty.

Prečo sú potraviny také drahé? Prečo cena všetkého tak rastie? Pretože dopyt je vyšší, ako ponuka. Viac ľudí čaká na produkt, ako ho je ochotných produkovať.

Všetko zlé je na niečo dobré, tak aj vyššia cena potravín je príležitosťou pre tých, ktorí by sa chceli pustiť do pestovania, chovu alebo výroby potravín. Samozrejme, že aj ich distribúcia a predaj sú príležitosťou. Sťažujeme sa, že supermarkety cenu predražujú a výrobcovi zostáva minimálny zisk. Čo takto predajne patriace producentom potravín? Nie je to tak dávno, čo som sa chcel stretnúť s veľkým pestovateľom plodín. Nemal čas, že mu mám poslať email, že čo chcem. Ja nechcem nič. Chcel som len navrhnúť nejaký model distribúcie a predaja, čo by možno fungoval.

Stále sme zvyknutí, že potraviny sú síce drahé, ale predsa len sú. Ale čo ak nebudú a bude ich nedostatok? Čo potom, keď budeme hladní? Budeme sa vedieť tak rýchlo preorientovať? Situácia sa vo svete prudko zhoršuje. Počet obyvateľov planéty rastie a prírodné podmienky sa zhoršujú. Suchá, katastrofy, neúroda, jednoducho počasie vyčíňa podobne ako človek.

To niečo z potravín, čo sa vyprodukuje, preplatí ten, kto bude mať na to. Ceny raketovo porastú. Bude fungovať výmenný obchod. Ty mne desať vajec a ja tebe 5 kilo zemiakov. Obaja sú víťazi. Majú si s čím naplniť brucho.

Z bezcenných cenných papierov sa nikto nenaje.

Slovensko má úrodnú pôdu a hlavne pitnú vodu. Radšej budeme montovať, zaťahovať skrutky na autách, robiť administratívu v nekonečných administratívnych budovách a na úrodnej pôde stavať sklady? Aj ja mám taký prenajatý.

Príležitosť nie je len v potravinách, ale aj v remeslách. Dnes je čoraz menej majstrov, ktorí vám niečo opravia, postavia alebo vyrobia. Aj toto sú reálne hodnoty.

Nemôže každý robiť manažéra.

Príležitostí je neúrekom. Len treba pohnúť rozumom a chcieť.