Kráľ alebo parlament? Mozart alebo hudobníci?

Bohom stanovený vládca mal aj patričnú podporu zhora pre výkon svojej funkcie. Viedol ľud a spravoval krajinu. Predstava, že sa iba vozil v koči, zabával na plesoch a chodil na poľovačky je mylná. Môžete ho násilne zvrhnúť v domnení, že ho nahradíte niekým lepším, ale čoskoro zistíte, že problém bol v niečom inom. V ľuďoch samotných.

Poviete si viac hláv, viac rozumu a vyberiete mudrcov do parlamentu. Ak sa budete spoliehať, že oni to budú robiť kvalitnejšie, tak dospejete k tomu istému sklamaniu.

Pointa je v niečom inom. Spoločnosti sa darí natoľko, nakoľko sa riadi božími ustanoveniami. Môžete si zákony nahrádzať inými, vykrúcať ich ako paragrafy, ale nič vám to nepomôže. V tomto stave sa trmácame dlhé desaťročia a dúfame, že príde princ na bielom koni a všetko zmení za nás. NEZMENÍ.

Zložilo by Requiem lepšie 160 skladateľov alebo hudobníkov miesto Mozarta? Nezložilo. Alebo ak by aj niečo zložili, tak by to nikto nepočúval. Bol to sám Mozart, ktorý pomocou inšpirácie prichádzajúcej odniekiaľ, obdarený talentom a inými danosťami, zložil toto majstrovské dielo.

Stačí kráľ, svedomitosť ľudí a život je symfónia.